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Son objectif est d\u2019\u00E9tablir un lien entre terminologies professionnelles et scientifiques ; le langage employ\u00E9 pour caract\u00E9riser les m\u00EAmes op\u00E9rations de la transformation et les n\u00E9cessaires observations de la p\u00E2te \u00E9tant tr\u00E8s vari\u00E9. \nLa terminologie AsCoPain-T est issue d\u2019un travail pr\u00E9alable de recueil de connaissances dans le cadre du projet INRA AsCoPain qui a permis d\u2019int\u00E9grer les relations entre des variables de contr\u00F4le du proc\u00E9d\u00E9 de panification et des \u00E9tats de la p\u00E2te et du pain dans un syst\u00E8me expert de pr\u00E9diction de l\u2019\u00E9tat de la p\u00E2te tout au long de l\u2019op\u00E9ration de p\u00E9trissage. Ce travail a aussi produit un glossaire terminologique publi\u00E9 dans un document r\u00E9f\u00E9renc\u00E9 par la FAO (voir http://prodinra.inra.fr/record/48319). \nL\u2019adaptation de son contenu aux standards du web s\u00E9mantique permet d\u2019envisager de nouveaux usages de la terminologie, notamment son utilisation par des programmes informatiques. La terminologie est disponible en fran\u00E7ais et une version en anglais est en projet."@fr . <http://opendata.inra.fr/AsCoPainT/AsCoPain-T> <http://purl.org/dc/terms/description> "The AsCoPain-T terminology lists and defines the main quality assessment descriptors used by bread-making professionals and those used in scientific studies. It aims at linking professional and scientific terminologies, as language can vary greatly to denote similar processing operations and observations that are made on the dough and bread.\nThe AsCoPain-T terminology is the result of successive efforts: expert knowledge collected by the INRA AsCoPain project first resulted in the definition of the relations between bread-making control variables and the different states of the dough and bread. These relations were implemented into the expert system used to predict the state of the dough throughout the kneading process. The terminology collected during this work was then published in the form of a glossary in a document referenced by the FAO (see http://prodinra.inra.fr/record/48319).\nThe recent adaptation of its content to the semantic web standards now allows unforeseen uses, in particular by applications. The terminology is available in French. Its translation in English will soon be under way. "@en . <http://opendata.inra.fr/AsCoPainT/AsCoPain-T> <http://purl.org/dc/terms/license> "https://www.etalab.gouv.fr/licence-ouverte-open-licence" . <http://opendata.inra.fr/AsCoPainT/AsCoPain-T> <http://purl.org/dc/terms/license> "https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/" . <http://opendata.inra.fr/AsCoPainT/AsCoPain-T> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#hasTopConcept> <http://opendata.inra.fr/AsCoPainT/descripteurs_des_pates> . <http://opendata.inra.fr/AsCoPainT/AsCoPain-T> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#hasTopConcept> <http://opendata.inra.fr/AsCoPainT/descripteurs_du_pain> . <http://opendata.inra.fr/AsCoPainT/AsCoPain-T> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#hasTopConcept> <http://opendata.inra.fr/AsCoPainT/operations_de_panification> . <http://opendata.inra.fr/AsCoPainT/AsCoPain-T> <http://www.w3.org/ns/dcat#mediaType> "application/rdf+xml" . <http://opendata.inra.fr/AsCoPainT/AsCoPain-T> <http://purl.org/dc/terms/language> "http://lexvo.org/id/iso639-3/fra" . <http://opendata.inra.fr/AsCoPainT/AsCoPain-T> <http://purl.org/dc/terms/type> "Terminology" . <http://opendata.inra.fr/AsCoPainT/AsCoPain-T> <http://www.w3.org/ns/dcat#landingPage> "http://lovinra.inra.fr/2017/10/11/terminologie-des-descripteurs-des-pains-francais/" . <http://opendata.inra.fr/AsCoPainT/AsCoPain-T> <http://omv.ontoware.org/2005/05/ontology#reference> "Roussel, P., Chiron, H., Della Valle, G., Ndiaye, A. 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<http://opendata.inra.fr/AsCoPainT/AsCoPain-T> <http://purl.org/dc/terms/description> "La terminologie AsCoPain-T d\u00E9finit les descripteurs qualit\u00E9 utilis\u00E9s usuellement par les professionnels de la panification et ceux issus des travaux scientifiques. Son objectif est d\u2019\u00E9tablir un lien entre terminologies professionnelles et scientifiques ; le langage employ\u00E9 pour caract\u00E9riser les m\u00EAmes op\u00E9rations de la transformation et les n\u00E9cessaires observations de la p\u00E2te \u00E9tant tr\u00E8s vari\u00E9. \nLa terminologie AsCoPain-T est issue d\u2019un travail pr\u00E9alable de recueil de connaissances dans le cadre du projet INRA AsCoPain qui a permis d\u2019int\u00E9grer les relations entre des variables de contr\u00F4le du proc\u00E9d\u00E9 de panification et des \u00E9tats de la p\u00E2te et du pain dans un syst\u00E8me expert de pr\u00E9diction de l\u2019\u00E9tat de la p\u00E2te tout au long de l\u2019op\u00E9ration de p\u00E9trissage. Ce travail a aussi produit un glossaire terminologique publi\u00E9 dans un document r\u00E9f\u00E9renc\u00E9 par la FAO (voir  http://prodinra.inra.fr/record/48319). \nL\u2019adaptation de son contenu aux standards du web s\u00E9mantique permet d\u2019envisager de nouveaux usages de la terminologie, notamment son utilisation par des programmes informatiques. La terminologie est disponible en fran\u00E7ais et une version en anglais est en projet."@fr .
<http://opendata.inra.fr/AsCoPainT/AsCoPain-T> <http://purl.org/dc/terms/description> "The AsCoPain-T terminology lists and defines the main quality assessment descriptors used by bread-making professionals and those used in scientific studies. It aims at linking professional and scientific terminologies, as language can vary greatly to denote similar processing operations and observations that are made on the dough and bread.\nThe AsCoPain-T terminology is the result of successive efforts: expert knowledge collected by the INRA AsCoPain project first resulted in the definition of the relations between bread-making control variables and the different states of the dough and bread. These relations were implemented into the expert system used to predict the state of the dough throughout the kneading process. The terminology collected during this work was then published in the form of a glossary in a document referenced by the FAO (see http://prodinra.inra.fr/record/48319).\nThe recent adaptation of its content to the semantic web standards now allows unforeseen uses, in particular by applications. The terminology is available in French. Its translation in English will soon be under way. "@en .
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